latihan.moh.gov.my – Ministry of Health

by admin on November 15, 2009

in Government

latihan.moh.gov.my - Ministry of Health

latihan.moh.gov.my - Ministry of Health

It’s has always been good if you’re one of the Ministry of Health employees.

You’ve got a lot of training everywhere. You have to go to the training college to ensure you’re well-prepared and certified. Please go to http://latihan.moh.gov.my for more information.

Some excerpts:

Bahagian Pengurusan Latihan (BPL) yang beroperasi di Tingkat 17, 18 dan 19 Bangunan Perkim, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur diketuai oleh seorang Setiausaha Bahagian (SUB) gred JUSA C. BPL terbahagi kepada 3 cawangan utama iaitu Dasar Latihan, Operasi Latihan dan Institusi Latihan yang masing-masing diketuai oleh Timbalan Setiausaha Bahagian (TSUB) gred M54.

Terdapat 14 unit di BPL yang memainkan peranan utama melaksanakan fungsi-fungsi BPL iaitu :

- UNIT PERANCANGAN TENAGA MANUSIA & DASAR LATIHAN (SOKONGAN)

- UNIT PERANCANGAN TENAGA MANUSIA & DASAR LATIHAN (PROFESIONAL)

- UNIT PERANCANGAN & PEMBANGUNAN STRATEGIK PROGRAM LATIHAN

- UNIT PENILAIAN & PENGIKTIRAFAN PROGRAM LATIHAN

- UNIT PEMBANGUNAN KURIKULUM

- UNIT LATIHAN PRA PERKHIDMATAN

- UNIT LATIHAN DALAM PERKHIDMATAN (JANGKA PANJANG)

- UNIT LATIHAN DALAM PERKHIDMATAN (JANGKA PENDEK)

- UNIT PEMBANGUNAN PENGAJAR

- UNIT PENGURUSAN KOLEJ

- UNIT PEMBANGUNAN PELATIH

- UNIT PEPERIKSAAN & PERSIJILAN

- PASUKAN NAZIR (NAZIRAN)

- UNIT PENGURUSAN

BPL bertanggungjawab dalam menyediakan perkhidmatan pengurusan untuk pembangunan sumber manusia KKM yang turut meliputi pengurusan latihan Anggota Sains Kesihatan Bersekutu (ASKB) di kolej-kolej latihan.

{ 16 comments… read them below or add one }

FLORA JENNIFER A/ DAVID April 12, 2010 at 10:07 pm

selamat petang….saya bekas pelajar dari Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh dari program Radiografi dan Radioterapi ambilan Julai 2006……. saya nak dapatkan transkip bagi sem 1 hinnga ahir sem 6…. saya belum dapat lagi… saya amat memerlukannya kerana saya cadang nak melanjutkan pelajaran saya in degree…
bagaimana saya boleh dapatkannya….

FLORA JENNIFER DAVID
LOT 210, LORONHG JELAPANG 6,
JELAPANG TAMBAHAN BARU,
30020 IPOH PRAK…

017-5399510

nadia January 5, 2011 at 12:56 pm

Selamat petang.. Saya bekas pelajar Kolej Teknologi Makmal Perubatan Kuala Lumpur ambilan Julai 2006 – Jun 2009. Saya juga mengalami masalah yang sama dengan saudari FLORA JENNIFER A/ DAVID.. Berapa lamakah masa yang diambil untuk KKM mengeluarkan transkrip? Saya telah menunggu hampir setahun setengah tetapi masih belum menerima transkrip tersebut. Saya telah bertanya kepada KKM Bhg.Pengurusan Latihan, tetapi diberitahu bahawa keputusan Diploma Kolej Teknologi Makmal Perubatan diuruskan oleh bahagian lain dan saya cuba untuk menghubungi bahagian tersebut tetapi gagal. Saya amat memerlukan transkrip tersebut dengan harapan untuk menyambung pengajian. Diharapkan KKM dapat memberi penjelasan yang wajar.

hamba Allah yg in mengetahui March 11, 2011 at 2:47 am

As-Salam… saya salah seorang penuntut di kolej teknologi makmal perubatan kuala lumpur. saya ingin mengetahui samada pembayaran untuk elaun peralatan,kertas projek serta jahitan baju mengikut semester atau tahun. kerana saya mendapat tahu daripada pihak kolej menyatakan bahawa pembayaran mengikut tahun dan bukan semester. oleh itu,ketika berada di lapangan (field work) untuk semester 4 dan 5,bayaran tidak boleh dituntut dan di bayar separuh sahaja. oleh itu saya cuma ingin mengetahui bagimana cara pembayaran elaun yang sebetulnya kepada para pelatih.
Wasalam.

Puneswary a/p Krishnan March 18, 2011 at 3:41 pm

Selamat sejahtera dan salam 1 Malaysia…saya merupakan bekas pelajar Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh dari program Penolong pegawai kesihatan persekitaran ambilan Julai 2007……. saya nak dapatkan transkip bagi sem 1 hingga akhir sem 6 kerana saya amat memerlukannya bagi tujuan melanjutkan pelajaran saya dalam ijazah.
kerjasama tuan/puan amatlah dihargai

sekian terima kasih.

Hamba Allah May 22, 2011 at 2:48 pm

As-Salam… saya juga salah seorang penuntut di kolej teknologi makmal perubatan kuala lumpur. saya ingin mengetahui samada pembayaran untuk elaun peralatan,kertas projek serta jahitan baju mengikut semester atau tahun. kerana saya mendapat tahu daripada pihak kolej menyatakan bahawa pembayaran mengikut tahun dan bukan semester. oleh itu,ketika pulang dari lapangan setelah berada di lapangan (field work) untuk semester 4 dan 5,bayaran tidak boleh dituntut bagi tahun yg ke 3 dan di bayar separuh sahaja setelah masuk ke semester 6. oleh itu saya cuma ingin mengetahui bagimana cara pembayaran elaun yang sebetulnya kepada para pelatih.
Wasalam.

Saniah binti Gantang June 29, 2011 at 12:59 pm

Salam semua.Saya menghadapai masalah kehilangan salinan asal Sijil Diploma Kejururawatan no rujukan No PPLB (DJ) 0097 danSijil Akuan Pendaftaran Lembaga Jururawat no rujukan LJM 43067 dan juga Sijil Perakuan Lembaga Bidan Malaysia no pendaftaran 20681 dan Sijil Kebidanan Bahagian 1 no siri 17717. Bagaimanakah untuk saya mendapatkan semula salinan asal sijil2 tersebut.Perlukah laporan polis dibuat untuk permohonan semula sijil2 tersebut atau perlukah saya mengemukakan surat permohonan .Saya amat memerlukan semua salinan asal sijil2 tersebut untuk kegunaan masa hadapan .Diharap saya mendapat maklumbalas dari pihak kementerian dengan kadar segera.
Sekian Terima Kasih

Zainol Abidin July 12, 2011 at 2:22 pm

Salam sejahtera ! saya ingin bertanya adakah pelatih praktikal di hospital di sediakan tempat tinggal sementara semasa menjalani latihan praktikal tersebut kerana sebelum ini anak saya tinggal di asrama yang disediakan oleh pihak kolej. Terima kasih !

gandhi thangarajoo July 14, 2011 at 3:05 pm

Ritabani a/p Gandhi Thangarajoo, IC No: 84082201-5490 Assistant Pharmacy U29 had applied for full pay leave to study B.Pham(hons) in MSU Shah Alam on the 10th jun2011. Kindly confirm receipt of the letter. I shall be obliged if she should be able to get the offer to study full time with full pay leave. As a govt pensioner I am looking forward for an early favorable reply as i am stressed that there had been no reply yet on this matter.She had applied for a no pay leave to study the foundation and half pay to study at Indonesia. She had lost the entire savings of RM 17K to the agent for enrolling an unregistered course. Abandoned- her studies in Padang Indonesia, now she studies at MSU since May 2011, and hence the apparent need to alleviate the financial constraint, urgently, Shall be glad to know this matter is under consideration by the ministry of Health. tq Sir/Mdm.

gandhi thangarajoo July 14, 2011 at 3:08 pm

pl delete message it is only for the ministry staff consumption

Faizal November 23, 2011 at 9:07 pm

Saya Pelatih Pen.Peg.Farmasi dari KSKB SG.BULOH.. saya nak tanya, terdapat desas desus yang mengatakan elaun pelatih separa perubatan akan dinaikkan.. adakah khabar angin ini benar?…

nafisa October 7, 2012 at 7:02 pm

selamat petang, saya merupakan bekas pelajar dari kolej teknologi makmal perubatan KL, sesi jan 2008-dis2010..masalah saya adalah, bilakah transkrip akan saya perolehi..harap surat yang saya hantar dapat dilayan. Dan transkrip tersebut dapat saya perolehi. Sekian,terima kasih.

mujar hj sidek September 21, 2013 at 11:36 am

Salam .. saya ingin mengetahui perkembangan dengan permohonan untuk mengikuti latihan/pritikal ( NOV 2013 – APRIL 2014 ) dari IPTS (MSU) kursus BioMedic, diluluskan atau tidak.TK

hasnida binti hashim October 30, 2013 at 12:58 am

Salam semua.Saya menghadapai masalah kehilangan salinan asal Sijil Diploma Kejururawatan semasa kejadian bencana alam ( banjir ) di tempat saya . saya telahpun memohon salinan Sijil Diploma saya tetapi apa yang diberikan adalah pernyataan latihan. Saya amat memerlukan salinan asal sijil tersebut seberapa segera untuk kegunaan.Diharap saya mendapat maklumbalas dari pihak kementerian dengan kadar segera.
Sekian Terima Kasih

margaret November 25, 2013 at 6:32 pm

hi..saya nak tanya ,bagaimana seorang jururawat dari uk nak buat praktikal di hospital kerajaan di malaysia ..dan jika ia berminat untuk buat pratikal di hospital di sabah ,bagaimana caranya.di harap kkm dapat beri petunjuk dengan kadar segera..
sekian terima kaseh

daniel sham December 9, 2013 at 6:12 pm

salam…saya merupakan bekas pelatih juru x-ray kumpulan 32 dan telah mamatkan kursus tersebut pada tahun 1997. adakah sijil saya yang masih belum dituntut masih dalam simpanan pihak kolej atau telah diserahkan ke bahagian lain…sekian terima kasih.

freddy lim February 14, 2014 at 6:12 pm

hi…saya salah seorang penduduk di Jalan Sentosa, Kg Air, Kota Kinabalu, Sabah. Saya mahu buat aduan tentang masalah burung merpati berkeliaran di sini. Pekerja-pekerja di kedai sering memberi beras kepada burung-burung merpati pada pukul 7 hingga 8 pagi dan pukul 3 hingga 4 petang. Burung merpati kira-kira melebihi 100 ekor. Ini macam sedang membela burung merpati dan menyebabkan kawasan di situ menjadi kotor dan tingkap-tingkap dihujani tahi burung merpati. Disebabkan sekarang penyakit H7N9 sedang merebak, saya dan penduduk lain di sini takut akan penyakit ini akan merebak di sini. Oleh itu, saya berharap agar Jabatan Kesihatan Malaysia dapat mengambil tindakan dengan menangkap burung-burung merpati di sini. Sekian, terima kasih.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: